LÉKY NA ARTRÓZU KLOUBŮ

02.10.2016 12:08

   Nemocných s bolestmi kloubů je velké množství. Tam, kde bolest souvisí s opotřebením kloubní chrupavky, tedy s artrózou kloubu mohou být v léčbě použity léky ze skupiny takzvaných chondroprotektiv. Pro tyto léčivé přípravky jsou k dispozici vědecká data  pro jejich  účinek v potlačení bolesti. Tento jejich  účinek je při dostatečně dlouhém užívání srovnatelný s potlačením bolesti běžnými  analgetiky typu IBUPROFENU, AULINU, DICLOFENACU  a podobně, ale je bez rizika nežádoucích účinků na žaludek a srdce. Léky nejsou indikovány k léčbě akutní bolesti. K úlevě (zejména k úlevě od bolesti) nemusí dojít dříve, než po několika týdnech léčby a někdy i po delší době. Pokud nedojde k úlevě po 2-3 měsících, je třeba trvalou léčbu glukosaminem přehodnotit.

  Vědecká data jsou  "slibná"  i pro  ZLEPŠENÍ NEBO ZPOMALENÍ  DALŠÍHO ZHORŠOVÁNÍ STAVU CHRUPAVKY. Užívání léků tedy může příznivě ovlivnit vývoj artrózy.

  Částečná úhrada těchto léků je vázána na předpis specialistu, zde na obvodě léky předepsat mohu, ale pacient musí jejich cenu v lékárně zaplatit v plné výši, bez úhrady zdravotní pojišťovny.

 

  •         CONDROSULF              - 380kč/měsíc (od specialisty s doplatkem 220kč)
  •         DONA                          - 270kč/měsíc (od specialisty s doplatkem 170kč)
  •         ARTRODAR                   - 340kč/měsíc (od specialisty s doplatkem 180kč)
  •         FLEXOVE                     - 620kč/měsíc (od specialisty s doplatkem 420kč)

   

  Stejné látky jsou obsaženy i v potravinových doplňcích, které jsou volně prodejné. Například  preparát PROENZI 3   by měl obsahovat léčebnou dávku chondroitinu stejně jako lék CONDROSULF  a zároveň i léčebnou dávku  glukosaminu (DONA, FLEXOVE)  za cenu měsíční léčby 600-700korun. Na rozdíl od léků však obsah účinných látek není v potravinových doplňcích garantován.

 

 

Základem léčby by vždy měla být redukve váhy, fyzioterapie a pravidelné cvičení s cviky zaměřenými na svalové skupiny stabilizující postižené klouby!!!

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode