DVĚ SNÍDANĚ JSOU ZDRAVĚJŠÍ NEŽ ŽÁDNÁ

19.04.2016 20:27

Zdroj: MedPageToday

Studenti středních škol, kteří ráno snídali dvakrát - jednou doma a jednou po příchodu do školy – vykazovali signifikantně vyšší pravděpodobnost, že si udrží zdravou tělesnou hmotnost než ti, kteří nesnídali. Na tento paradoxní jev ukázala longitudinální studie zveřejněná v časopise Pediatric Obesity.

 

Více než 500 studentů bylo sledováno po dobu 3 let. „U těch, kteří nesnídali, byla více než dvojnásobně vyšší pravděpodobnost výskytu nadváhy nebo obezity než u těch, kteří si dopřávali dvojitou snídani,“ uvedla Marlene Schwartzová, z University of Connecticut v Hartfordu, USA.

Cílem studie bylo zjistit, zda programová podpora školních snídaní nevede k zdvojnásobení konzumace snídani a tím i ke zvýšení rizika obezity. „Neprokázalo se, že by tato skupina studentů (konzumentů dvojitých snídaní) měla vyšší hmotnost ve srovnání s jinými skupinami," uvedl tým Schwartzové.
Naopak se podle něj ukázalo, že pokud jde o vztah mezi školním stravováním a tělesnou hmotností, „dvě snídaně jsou lepší než žádná.“

Odpírači snídaní tloustnou snadněji

Sledované dívky měly spíše tendenci snídaně vynechávat, zatímco chlapci nejčastěji patřili ke konzumentům dvojitých snídaní. Trend vynechávat snídaní se posiloval s rostoucím věkem studentů. Nejvyšší výskyt nadváhy či obezity byl kromě odpíračů snídaní také ve skupině nekonzistentních konzumentů školních snídaní ve srovnání s konzumenty dvojitých snídaní (OR 2,11, 95% CI 1,29-3,46). To samé platilo i pro skupinu nekonzistentních konzumentů domácích snídaní (OR 2,02, 95% CI 27.01.-21.3.), i dokonce i pro konzistentní jedlíky domácích snídaní (OR 1,70, 95% CI 1,13-2,56).

Záhadný paradox

"Zjištění, že studenti, kteří jedli dvě snídaně, nenabývali vyšší tělesné hmotnosti než studenti, kterým stačila jen jedna snídaně, se zdá paradoxní. Je možné, že jedlíci dvojitých snídaní byli aktivnější a vynakládali více energie během dne, zejména přihlédneme -li k převaze zastoupení chlapců v této skupině, " napsala Schwartzová. Dalším možným vysvětlením by mohla být kompenzace dvojnásobného ranního příjmu stravy nižší kalorickou spotřebou později v průběhu během dne. "Je třeba provést další studii, jež by přezkoumala energetický příjem a výdej během celého dne, abychom lépe pochopili souvislosti mezi ranním jídlem, kalorickým příjmem a hmotností," dodala Schwartzová.

Existují i další teorie, jež by mohly výše uvedený paradox vysvětlit: děti s nadváhou vynechávaly snídaně v domnění, že jim to pomůže zhubnout, nebo, odmítači snídaní se přejídali později během dne. "Kromě udržení zdravé tělesné hmotnosti, snídaně také zlepšuje učení a výkonnost. Existují tak silné důvody pro zajištění ranního stravování všem dětem," komentovala studii Lauri Wrightová, mluvčí americké Academy of Nutrition and Dietetics.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode